Az egyensúly visszaállítása

Szerző: Tölcsér Attila

Ahhoz, hogy az irányítást visszaszerezd az életed felett a párkapcsolatodban, el kell kezdened tudatosan feltérképezni, hol húzódnak a határvonalak. Meg kell értened, mi az, amire ténylegesen befolyásod van, azaz mi is a saját hatóköröd, és mi az, amiben hagytad, hogy mások döntsenek helyetted. Az önreflexió során ráébredsz majd, hogy sokszor nem vagy tisztában azokkal a területekkel, ahol feladatokat és felelősséget – akár öntudatlanul is – delegáltad. Vagy éppen mások fosztottak meg téged az irányítástól – akár akaratod ellenére is.

A tudatos feltérképezés során tapasztalt felismerések segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy visszavegyed az irányítást azokon a területeken, amelyekben te adtad át azt másoknak. Azonban fontos megjegyezni, hogy a visszavétel nem mindig jár konfliktus nélkül. Nyitott, könnyen érthető és őszinte párbeszéd segítségével viszont tisztázhatjátok azokat a területeket, amelyeken mostantól te szeretnéd az irányítást. Ezzel elkerülheted a felesleges feszültséget és a túlharsogó vitát.

Viszont előfordulhat, hogy olyan területen szeretnéd visszavenni az irányítást, amitől mások megfosztottak téged, akár a saját akaratod ellenére. Ilyen esetekben valóban kényes helyzeteket élhettek meg, és a konfliktus elkerülhetetlennek tűnhet. Ilyenkor érdemes alaposan mérlegelned, milyen konfliktusokat vagy hajlandó vállalni, mielőtt az irányítás visszavételét kezdeményezed.

Láthatod, hogy az egyensúly visszaállítása egy kapcsolatban nem mindig könnyű feladat. Ahhoz, hogy sikerrel járhass ebben a folyamatban elengedhetetlen, hogy fel tudd térképezni a jelenlegi kapcsolatodban hol, mely területeken kinél van az irányítás.

Vannak, akik a szakításban látják a megoldást és egy új kapcsolattól várják az életük fellendülését. Ám az új kezdet sem mindig hoz valós és tartós változást. Fontos felismerni, hogy a jelenlegi helyzet a te hozzájárulásoddal alakult ki, függetlenül attól, hogy ez mennyire volt tudatos vagy sem.

A kulcs az, hogy hajlandó vagy-e változtatni és kialakítani az új rendet, mivel ezek nélkül nem érhetsz el új eredményeket sem.

Ehhez itt van néhány hasznos kérdés, amik segíthetnek abban, hogy visszaszerezhesd az irányítást a párkapcsolatod felett, és egy új életszemléletet alakíthass ki:

  • Ki hozza meg a döntéseket a mindennapi életem különböző területein, mint például a napi rutin, a pénzügyek, a szabadidős programok, a gyereknevelés, a szórakozás?
  • Hol adom át az irányítást a másik félnek?
  • Hol és mikor fosztottak meg engem az irányítástól, akár akaratom ellenére?
  • Hogyan kezelem a helyzetet, amikor az irányítás visszavétele a másik félnél kontrollvesztést okoz?
  • Milyen lépéseket tehetek annak érdekében, hogy konfliktusok nélkül találjuk meg az új egyensúlyt?
  • Szükséges-e kompenzálnom valahol, és ha igen, hogyan tehetem ezt meg?
  • Mik a lehetőségeim arra, hogy újra irányíthassak olyan területeken, amelyekről már rég lemondtam?

Ezek a kérdések lehetnek az első lépések a változás felé. Ebből talán látszik az is, hogy mennyire nem egyszerű. A kilépés sem megoldás önmagában, ha nem követi változás vagy változtatás.

Ha szeretnéd sikeresen visszavenni az irányítást a párkapcsolatodban, az egyik legjobb megoldás lehet egy tapasztalt szakember segítségének igénybevétele. Az irányítás megtartása, az új életszemlélet kialakítása és az egyensúly visszaállítása egy kapcsolatban nem mindig könnyű, sőt néha igencsak kacskaringós. Érdemes elköteleződni az új út mellett, hiszen változtatás nélkül nem érhetsz el új eredményeket a párkapcsolatodban, és így az életedben sem. A segítő szakember képes láttatni mindkét fél számára, hogy a jelenlegi helyzet nem szolgálja az érdekeiket, és segíthet az új egyensúly megtalálásában. Az együttműködés és a változás kulcsfontosságú, és ha mindketten elkötelezitek magatokat az új út mellett, egy harmonikusabb párkapcsolat lehet a végeredmény.

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy azok, akik a fenti kérdésekre válaszolva arra jutnak, hogy kilépnek jelenlegi kapcsolatukból és új fejezetet nyitnak, nemcsak bátorságra, hanem az igényeik és szükségleteik nyílt kifejezésének képességére is szükségük van. Az újrakezdés nem mindig könnyű, és a korábbi minták felülvizsgálata és változtatása komoly erőfeszítést igényel.

Arra bátorítalak, ne hagyd, hogy a megélt kudarcaid és fájdalmaid visszatartsanak, hiszen az eddig rendelkezésedre álló eszközökkel a lehető legjobbat hoztad ki magadból.

Az igazi sikerhez és boldogsághoz vezető út azonban innen kezdődik. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, lehet, hogy új módszerekre van szükséged. A gyakorlat azt mutatja, hogy azok, akik ebben a folyamatban egy tapasztalt szakemberrel működnek együtt, sokkal hatékonyabban és gyorsabban találják meg az új egyensúlyt, és építenek ki egy új, illetve megújult harmonikus kapcsolatot.

Folytasd ezt az utazást!

Gratulálok, hogy végigolvastad ezt a cikket! Ezzel máris egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy az irányítás visszakerülhessen hozzád, különösen a párkapcsolatodban. Ne feledd, hogy a változás sosem egyszerű, de az egyensúly visszaállítása és az irányítás visszavétele saját életed felett, hatalmas lépés lehet a boldogabb jövő felé, amihez a tudatosság és a tettrekészség jelentős támpontot biztosítanak.

Ezért is szeretnék a figyelmedbe ajánlani két lehetőséget arra, hogyan is folytathatod ezt az utat:

Önismereti Gyors Teszt

Ez a rövid teszt mindössze 2 percet vesz igénybe, ugyanakkor kellően mély betekintést nyújt abba, hol állsz jelenleg az önmagad megértésében. Néhány egyszerű kérdés segítségével rávilágíthatsz azokra a területekre, ahol erős vagy, és azokra, ahol van fejlődési lehetőséged. A teszt kitöltése után e-mailben is megkapod az eredményeket, illetve azokat a gyakorlati tanácsokat, amiket beépíthetsz a mindennapjaidba. A teszt kitöltéséhez kattints ide!

Feltáró Konzultáció

Ha úgy érzed, hogy eljött az ideje, hogy mélyebben foglalkozz a párkapcsolatod és ezen keresztül önmagad fejlesztésével, akkor itt az alkalom: meghívlak egy 60 perces feltáró konzultációra, ami 20.000 Ft helyett 10.000 Ft. Ez egy nagyon hatékony ülés, ahol részletesen átnézzük a személyes kihívásaidat és céljaidat, illetve az ezeket gátló tényezőket.

A konzultáció előtt kitölthetsz egy előzetes kérdéssort, aminek a segítségével jobban felkészülhetsz a konzultációra, és én is tisztábban látom, hol tartasz, és mik a legfőbb kérdéseid. Olyan kérdéseket fogsz kapni, amelyek segítenek mélyebb megértést nyerni saját helyzetedről és vágyaidról a párkapcsolatodban. A konzultációra itt tudsz jelentkezni.

Az egyensúly visszaállítása egy döntéssel kezdődik

Az igazi változás lehetősége a döntésben, és az azt követő tettben rejlik. Ha készen állsz az irányítás visszaszerzésére az életed és a párkapcsolatod felett, akkor gyere, és örömmel támogatlak ezen az úton.

Ez a cikk a kezdet. Az önismeret és a párkapcsolat-fejlesztés hosszú, izgalmas és valódi erőt adó utazás. Ne hagyd, hogy a múltból táplálkozó mintáid döntsenek a jövődről. Most lehetőséged van arra, hogy az irányítást kézbe vedd, és a saját elképzeléseid szerint formáld az életed, meg benne a párkapcsolatod is.

Ha készen állsz a változásra, és szeretnél többet megtudni önismereted szintjéről, akkor a gyors tesztet ajánlom, vagy ha neked fontos az azonnali eredmény, és máris belekezdenél életed átalakításába, akkor neked a feltáró konzultáció való.

Várlak, hogy együtt folytassuk ezt az izgalmas utazást!

?

Gyors visszajelzés önmagadról

Csempéssz egy kis időt az önmagad felfedezésére ezzel az önismereti gyors teszttel! Néhány perc csupán, mégis képes mélyebb megértést nyújtani. Az eredményt rögtön látni fogod, és kapsz hozzá gyakorlati instrukciókat is.

Párkapcsolat-fejlesztés

Fedezd fel a párkapcsolatod valódi potenciálját ezzel a 60 perces konzultációval! Itt nincs ítélkezés, csak megértés és iránymutatás a változáshoz. Kezdd el alakítani a jövődet most, és lépj egy lépéssel közelebb a boldogabb párkapcsolat felé.

További bejegyzések a blogon

Tudod, miért nem éred el a legfontosabb céljaidat? Ezt kihagytad!

Tudod, miért nem éred el a legfontosabb céljaidat? Ezt kihagytad!

Ebben a cikkben felfedezheted, hogy a céljaid eléréséhez miért nem elég csupán a kitűzni és a tervezni. Megismerheted a belső akadályok titkait, amelyek gyakran észrevétlenül szabotálják a haladásodat. Részletesen bemutatom, hogyan lehet tudatosan kezelni az érzelmeket, hogy azok ne álljanak az utadba, és valódi sikereket érhess el.

bővebben